• Geschiedenis

    van Gebr de Hond bv

Geschiedenis

van Gebr de Hond bv

Al 4 generaties lang

Installatiebedrijf Gebr. de Hond B.V. in 's-Heerenhoek

De geschiedenis van het familiebedrijf Installatiebe­drijf Gebr. de Hond B.V. gaat ver terug.

In 1860 startte Thomas de Hond een eigen bedrijfje. De activiteiten bestonden uit oa. het onderhouden van de gaslantaarns die dienden voor de ver­lichting van diverse straten van verscheidene dorpjes in de toenmalige Ge­meen­te 's-Heerenhoek. Ook werden iedere avond de gaslantaarns door hem aangestoken en 's-och­tends weer gedoofd.

Van de nu zo vanzelfsprekende voorzieningen zoals gas, water, elektrisch en riolering was in die tijd nog geen sprake. Ook werd het vak koperslager door Thomas uitgeoefend. Hij repareerde huis aan huis stalen/koperen ketels en pannen.

In 1900 nam zijn zonen Jacobus Zacharias (Ko) en Bertus de Hond het bedrijfje over.

Loodgieterswerkzaamheden voor kerken, bedrijven en particulie­ren werden toen uitgevoerd zoals; - het aanbrengen van leien op kerken en overige dakbedekkingen - lood- en zinkwerkzaamheden (dakgoten).

I.v.m. de geringe werkzaamheden in Zeeland, verliet Bertus het bedrijf en verhuisde met zijn hele gezin naar Tilburg. Hierdoor zette Ko de Hond de zaak alleen voort met uitbreiding der werkzaamheden met de aanleg van waterleidinginstallaties.

Nadat hij in 1958 kwam te overlijden op 52 jarige leeftijd, werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Piet. Al snel kwamen zijn broers Lou en Adrie de Hond ook te werken in de zaak. Ze haalden alle benodigde vakdiploma's (CV/gas/water), waardoor het bedrijf erkend was om CV- en loodgieters werk­zaam­heden uit te voeren.

Op 23 juli 1965 kreeg 's-Heerenhoek een gasbel; zie krantenbericht (verkoop van flessegas). In 1984 kwam de 4 generatie eraan: Guido en Jacco de Hond, zonen van Piet de Hond. Beiden behaalden alle vereiste diploma's. Installatiebedrijf Gebr. de Hond b.v. is vandaag de dag uitgegroeid tot een bedrijf waar thans ca. 8 mensen werkzaam zijn.

Inmiddels is het bedrijf erkend installateur voor gas- en waterinstallaties, lid van branchevereniging Uneto-VNI en staan daarnaast bij Kenteq geregistreerd als erkend leerbedrijf.

Gebr. de Hond b.v. realiseert installaties c.q. uitbreidingen en pleegt onderhoud en service op het gebied van:

- olie- en gasgestookte - verwarmingsinstallaties;
- warmtepompinstallatie;
- luchtverwarmingsinstallaties;
- mechanische ventilatie-installaties;
- loodgieterswerkzaamheden zoals gas- en waterleidinginstalla­ties, lood- en zinkwerk
- dakwerkzaamheden zoals bitumineuze, EPDM- en kunststof dakbedekkin­gen
- zonneboiler installaties.

Bovengenoemde werkzaamheden vinden plaats bij de particuliere woningbouw, bedrijven, scholen en industrie. Het werkgebied is hoofdzakelijk de provincie Zeeland en Brabant.